Algemeen konijn

Algemeen 

Het konijn is geen knaagdier, maar behoort tot de haasachtigen. Dit verschil wordt gemaakt doordat het konijn 4 boventandjes heeft, 2 boven-  en 2 stifttandjesKonijntjes

Konijn zijn sociale dieren, ze leven graag in groepen. Konijnen kunnen erg schuw zijn, zeker als ze nog niet in contact zijn geweest met mensen. De eerste drie maanden zijn de meeste konijntjes meestal lief, maar na 3 maanden komen konijnen in hun pubertijd en dan kunnen ze zich territoriaal gaan gedragen. Dat wil zeggen dat ze hun hok en hun eten gaan verdedigen. Door te krabben en te stampen proberen konijntjes hun hok te verdedigen. Door uw konijn op te voeden net zoals andere huisdieren kan dit gedrag stoppen.

Afhankelijk van hoe groot de konijnen zijn kunnen ze gemiddeld 7-8 jaar worden; soms zelfs wel 12 jaar.

Huisvesting

Konijn staat rechtop

Binnen of buiten hok?

Konijnen zijn erg actieve dieren en hebben daarom ruimte nodig om te  rennen. Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden. De overgang van binnen naar buiten (en andersom) dient rustig te gebeuren zodat het dier het niet te koud of te warm krijgt. Bij een strenge winter mag uw konijn niet in de koudste dagen opeens van buiten naar binnen worden geplaatst. De wintervacht die het konijn heeft opgebouwd zal er voor zorgen dat het dier oververhit raakt zodra hij binnen is. Het beste is om tijdens een strenge winter het buitenhok iets meer te isoleren met stro. 

Hoe groot moet het hok zijn?

Een konijn hoort rechtop in zijn hok te kunnen zitten zonder dat hij zijn kop stoot. Voor een konijn is een minimale hokgrootte van 0,5 bij 1,5m nodig. Verder moet hij wat klim mogelijkheden hebben en ook heen en weer kunnen rennen. Omdat konijnen 's nachts van nature in hun holen kruipen om te slapen, is een nachthok belangrijk. Heeft u meer dan één konijn dan moet de grootte van het hok ook aangepast worden, omdat elk konijn van een beetje privacy houdt. Als hok verrijking kunt u denken aan kartonnen doos of een houten rol bedekt met gras om zich in te kunnen verschuilen. 

Bodembedekking

Als bodembedekking kunt u kranten gebruiken met daarop evt zaagsel om de urine op te nemen. Daarover kan dan vers hooi of eventueel stro als het konijn daar niet teveel van eet. Een konijn is van nature zindelijk. Hij poept en plast meestal in een hoekje van de kooi. Daar kunt u dan een driehoekig kattenbakje plaatsen gevuld met (houten) kattenbakkorrels en wat hooi. Een konijn eet continu, zo ook tijdens het ontlasten.

Voortplanting/GeslachtsbepalingPup en konijn

Konijnen zijn vanaf 3 maanden vruchtbaar; daarom is het belangrijk om mannetjes en vrouwtjes voor die tijd uit elkaar te halen. De duur van de dracht ligt tussen de 29 en 33 dagen. De jongen komen kaal ter wereld en zijn nestblijvers. Zij moeten nog door hyn ouders verzorgd worden in tegenstelling tot nestvlieders. Na ongeveer 7  weken kunnen de konijntjes bij hun moeder weg.
Vanaf een week of 5-6 kun je een konijn sexen op geslacht. Heb je al een wat ouder konijn, dan  kun je bij de mannelijke konijnen ook langwerpige balletjes vinden aan weerszijden van de geslachtsopening.

Na de castratie zijn de mannetjes nog 3 maanden vruchtbaar. Hierom is het belangrijk de konijnen nog zo lang na de castratie uit elkaar te houden met kippengaas ertussen. Door het gaas kunnen de dieren elkaar wel ruiken en zien zodat ze niet van elkaar vervreemden.

 

 

 

CatFriendly Infomodule

Cat Friendly

Als één van de weinige klinieken in Nederland zijn wij officieel geregistreerd als Cat Friendly Clinic.



Speel-o-theek

De speel-o-theek, de bibliotheek voor speeltjes voor zowel uw hond als kat.

 

Verzekering

Ons advies: Verzeker uw dier

Openingstijden

Maandag 08:00 - 20:00 uur
Dinsdag 08:00 - 20:00 uur
Woensdag 08:00 - 20:00 uur
Donderdag 08:00 - 20:00 uur
Vrijdag

08:00 - 20:00 uur

Buiten openingstijden zijn wij voor spoedgevallen altijd bereikbaar!!

Contactgegevens

Dierenkliniek Rijnoever
Evenaar 178 
2408 JT Alphen a/d Rijn
Tel.: 0172 - 42 66 55

Email: info@dierenkliniekrijnoever.nl

Social Media

Volg ons op Twitter!